Македонски носии и игри

Македонските носии

Когато се спомене за македонска носия, в ума ми изникват костюмите на момичетата от Благоевград, Разлог, Банско, Петрич в специфичния червен цвят, толкова омагьосващ, че не можеш да спреш да ги гледаш. Виждам шарените дълги престилки, запеските по ръкавите, големите пафти, дългите ресни на кърпите им за глави….красота!

Наскоро попаднах в музея на Северна Македония, Скопие където е представена голяма експозиция с традиционни македонски костюми от всички етнографски области в Северна Македония. Оказва се, че те са над 70 и са много разнообразни. Не зная дали са съхранени и в момента по регионите, но кройките, начините на извезване, повтарящите се мотиви, съчетанието на цветовете са си български. Допълнителните украшения по колани, нашити акчета, плетени мъниста, бижута, пафти, декорации и орнаменти са замайващи. Плътната бродерия по полите и ръкавите на ризите, тъканните орнаменти, съчетанието на искрящи цветове, допълнителни орнаментни по облеклото са впечатляващи и няма как да не се гордееш със сръчните ръце на българката, нейната фантазия и стремежът и към съвършенство.

Характерни обичаи и традиции

Като най-характерни обичаи за Северна Македония са изведени няколко

  • Водици
  • Галичка сватба
  • Боядисването на великденски яйца
  • Джамали
  • Русалии

Попитах за мартениците и уредникът каза, че разбира се, че слагат мартеници на 1-ви март, но те не бяха представени в музея. Символиката на мартеницата е същата като в България.

Галичка сватба

Галичката сватба или Петровденската Галичка сватба е традиционен събор, с фестивален характер и вероятно прилича на нашата Жеравна. Прави се обикновено на Петровден (12 юли) в мияшкото село Галичник, Северна Македония, в Бистра планина, близо до град Дебър. Характерни за него са Тежкото хоро и галичката носия, като всяка година комисия избира двама младоженци, които ще са венчаят на Галичката сватба в църквата „Св. св. Петър и Павел“. Едно от условията е поне един от младите да произхожда от галичко семейство, а събитието трае 2 дни. Изпълняват се стародавни обичаи, които всички познаваме. Повече за ритуалите на Галичката сватба вижте тук

Първата Галичка сватба, организирана от инициативен комитет, се провежда в 1963 година. В Галичник днес живеят само двама жители, но на Петровден селото има над 5000 посетители.

Галичка сватба, Музей на Северна Македония, Скопие

Русалии

Същите, като в Петрич. Не знаете какво са русалии? Вижте този филм

Джамали

Джамалите са кукери. За кукерите няма какво да пиша, всеки българин знае какво е бабугер, чауши, арапи, джамали, кукери, старци, старчинари…

Великденски яйца

Техниките са абсолютно същите, като в България. Може би яйцето с конците беше малко по необичайно

Вашият коментар