В Румъния също се подаряват мартеници на 01 март

Мартеницата е в списъка на ЮНЕСКО

Знаем, че от 2017 г. мартеницата е включена в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Номинацията е групова на България, Северна Македония, Република Молдова и Румъния, защото празникът е популярен не само в нашата страна. Размяната на мартеници на 1 март е свързано със съхраняването на традициите и честването на началото на пролетта. Вярно е, че в България тази културна практика е особено обичана и популярна, но и в другите страни има легенди и вярвания за червено-белия конец. В Румъния мартеницата се нарича Мартишор.

Румънската мартеница се нарича „Mărțișor“

Обичаят за подаряване на мартеници на 1-ви март е широко застъпен в Румъния и части на Молдова. На румънски език, празникът е известен като „Mărțișor“, което означава „малък март“ и е предвестник на пролетта. Има много прилики с нашата „Баба Марта“, но и разлики. Например мъжете подаряват мартеници на жените в знак на уважение и любов. Младите момичета също се радват на подаръците и основно жените получават символичните мартеници. Мъжете не носят символа или го слагат на тайно място, да не се вижда 🙂

Как изглеждат румънските мартеници?

Задължителен елемент на румънските „Mărțișor“ е усукания бял и червен конец, както при нас. Предпочитаните елементи за декорация са дребните символични предмети като: коминочистач, четирилистни детелинки, подкови, калинки, звезда, сърце, бухъл и т.н. Всичко, което се свързва с късмет, просперитет, плодородие, здраве и майчинство може да бъде добавено. Мартисор с формата на ключ отваря пътя към богатството, здравето и любовта. Човекът, който получи такъв символ има по-големи шансове да намери своя път и да изпълни целите си.

Най-разпространените мартисори обаче са тези с ръчно изработените цветя – лалета, зюмбюли, кокичета и др. или фигури в национални носии. Жените носят мартениците през целия месец за здраве и късмет.

На 1-ви март се особено ценени ръчно изработените Преобладават ръчно изработените мартеници в красиви опаковки и кутийки. Предпочитаните материали са филц, бродирани, плъстена вълна, декоративна глина и т.н. Мартесорите са повече за ревер, като значка или брошка и по-рядко за ръка.

История на „Mărțișor“

В Румъния казват, че името на техните мартеници идва от името на римския бог на войната Мартиус/Марс. По римско време Нова година се е празнувала на 1 март и месец март е кръстен на него. Освен бог на войната, Марс е бил почитан и като бог на плодородието, реколтата, добитъка и границите, както и закрилник на добитъка, полетата, границите и фермерите.

Смята се, че датата 1 март е била празнувана като Нова година с големи празненства и фестивали от даките, племето населявало земите на Румъния и Молдова.

Най-често срещаната традиция, свързана с 1-ви март е размяната на Martisor/мартеница, която представлява червени и бели конци, вързани в лък и прикрепени към малка дрънкулка. Днес Martisor се продава навсякъде във всеки град и село и се купува като подарък за жените в семейството. Румънците казват, че червеното е символ на лятото (горещо), а бялото е зима (студено). Комбинацията от бяло и червено отбелязва повратната точка за сезона.

Martisor се носи от жени през целия март, тъй като се смята, че амулетът носи сила и здраве през цялата година. В края на март мартениците се завръзват на клон на плодно дърво, тъй като това носи богатство и просперитет.

Leave a Reply