Време е за кукерски игри!

Коледари, сурвакари, кукери…

След коледарите и сурвакарите, кукерите взимат иницативата да гонят лошите духове с хлопките си и да вещаят плодородие и късмет. Така е по нашите земи. От 01 януари, та до края на март в различните краища на страната ни се играят традиционните кукерски игри. Оказва се, че маскарадните игри в средата на зимата, не е само българска традиция. Филмът „Carnival King of Europе“ го доказва. Сниман е в периода 2006 – 2009 г. в няколко селища в Италия, Македония, България, Испания, Хърватия и Франция. Ритуалите за изгонването на лошите духове са идентични!

Не си мислете, че кукерите са само в България 🙂

Филмът е с продължителност 8 мин. и си заслужава да го изгледате. Екипът, който го е създал е международен и е част от голям изследователски проект на Culture Department of European Union

Големите ни карнавали

Традиционната „Сурва“ в Перник се провежда в третата седмица на януари. 29-тия международен фестивал на маскарадните игри тази година беше планиран за 24-26.01.2020 https://www.surva.org/. От общината съобщиха, че заради бедственото положение с водата, тази година „Сурва“ няма да има!

ХXI Международен маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол – 27.02-01.03.2020

„Старчевата“ в Разлог вече сте я изпуснали, защото тя се провежда на 01 януари всяка година. В Разлог всяка махала участва в маскарадния фестивал със своя кукерска група. 

Leave a Reply