Мартениците като символи

Мартениците като символи на новото начало и пролетно възраждане

Зимата още не си е помислила за тръгване, а вече си мечтаем за слънце и цветове. За българите, мартениците са символи на новото начало и пролетното възраждане.

Началото на пролетните празници в българските традиции е 1 март. С връзването на мартениците се отбелязва новия цикъл в природата и ги носим с пожелания за здраве, късмет и плодородие докато не видим цъфнало плодно дърво или щъркел. От етнографите и фолклористите знаем, че закичването на мартеници е стар български обичай, но тази традиция е разпространена и в някои части на Румъния, Северна Гърция, Молдова и Македония.

Традиционните мартеници се изработват от бели и червени усукани вълнени конци. Днес към тях добавяме още цветни нишки, украшения и ги сплитаме в разнообразни форми. Подаряваме ги с благопожелания за здраве, успех, късмет и любов. Носим амулетите с удоволствие и пролетни надежди за ново начало.

В няколко поредни поста ще покажем новите ни мартеници за 2019 година. Шарените мартеници за ръка на снимките са изработени от жива вълна. За поръчки и доставки ни пишете или разгледайте в Продавачницата.

Leave a Reply