Да станеш хаджия

Да станеш хаджия

Да отидеш днес до Божи гроб не е толкова трудно – изисква се желание и пари. С цялата организация за самолетни билети, нощувки и туристически турове, да има-няма две седмици и си Хаджия.

Не толкова лесно е било през 18-19 в., когато поклонническите пътувания са били много популярни и в България. В миналото монаси, замогнали се търговци и занаятчии тръгвали месеци преди Великден, за да стигнат до Божи гроб и да станат хаджии.

За да тръгнеш на хаджилък е трябвало да имаш състояние, поне 10 000 гроша, защото се пътувало месеци с каруци и кервани през Цариград, Александрия, Кайро и после по море до светите места. Било е истинско приключение, но завърналите се с „опростени грехове“ са получавали заслужено привилегии, хаджийска титла и уважението на всички. Освен пътуването и достигането до Божи гроб е имало и други изисквания, за да станеш „хаджия“:

  • да си се изкъпал в река Йордан;
  • да си получил „патента“ (индулгенция) от патриаршията;
  • да си присъствал на служба в божигробския храм на Възкресение Христово;
  • да си видял с очите си „нура“ – излизащият от Божи гроб  огън, от който поклонниците си запалват великденски свещи;
  • и… да си си купил „йерусалимка“ (йерусалимия) – визуална карта на светите поклоннически места в Палестина.

Йерусалимка

Хаджиите са си донасяли йерусалимки, грамоти, кръстчета, броеници и други дребни подаръци, осветени дарове, които са се предавали от поколение на поколение. В Хасково е имало и друг обичай за завърналите се от Божи гроб. В предверията на къщите си, хаджиите поръчвали на майстори да изрисуват йерусалимия, за да се знае и помни от всички пътуването до Божествения Ерусалим.

В една от залите на РИМ Хасково, видях такава йерусалимия, но с доста големи размери. Казаха, че са я възстановили и съхранили от богата хасковска къща и много ясно си личи кой я е изрисувал и кой я е поръчал. Това вероятно означава, че не са я донесли от Божи гроб, а са я рисували на място. Размерите и са доста големи и заемат цяла стена.

Йерусалимия – РИМ Хасково

В центъра на йерусалимията е поставено панорамно изображение на царството Христово, от ляво е Света Богородица троеручица, а от дясно Иисус Христос и т.н. при спазване на всички композиционни и иконографски схеми.

Йерусалимии има запазени на много места в България, но за първи път видях такава с толкова големи размери в РИМ Хасково.

Да донесеш йерусалимка, да поръчаш да ти я нарисуват у дома или в църквата за слава на Бог е традиция, която е популярна по българските земи. В музея на Скопие има подобна, която е донесена от Антон Делибаба през 1893 г. от своето поклонническо пътуване в Светите земи. Поставена е в църквата „Свети Димитър“, Марков манастир, село Сушица.

Какво е йерусалимия?
Йерусалимия, Музей на Скопие

Какво внасят в домовете си днешните хаджии? Вероятно подобни йерусалимки и укрепена вяра. Пътуването не е няколко месеца, а часове и изпитанията на духа не са толкова разтърстващи както преди векове.

Вашият коментар