Българските шевици в керамиката

Преди време попаднах в Регионален исторически музей, Хасково. Разглеждайки с интерес залите му, ме привлече витрина с ювелирни керамични предмети със стилизирани български шевици.

Експонатите са от началото на миналия век са дело на проф. Стефан Димитров. Толкова ме впечатлиха, че започнах да търся информация за първия български професор по керамика.

Витрина за проф. Стефан Димитров - РИМ Хасково
Витрина за проф. Стефан Димитров – РИМ Хасково

Първият професор по керамика в България е роден през 1871 в Хасково. Завършва занаятчийско училище в Княжево и продължава образованието си във Виена. От 1903 г. е преподавател по художествена керамика и силикатна химия. Създател е на много картини, вази, предмети за дома и майолики.

Този малко известен, но велик българин има огромен принос в развитието на керамичното изкуство в страната ни. Той успешно прилага европейските тенденции по това време към българските потребности и интерпретира техники и форми в духа на „родното“. Твори в „български стил“. И всичко това в първите десетилетия на миналия век!

В нашето време да поставиш български шевици върху предмети от бита е съвсем нормално и обичайно. Виждаме ги навсякъде – дрехи, чанти, обувки, чинии, чаши и т.н., но е хубаво да знаем как е започнало.

Професорът има особен принос в тогавашната нова технология на керамичното производство и е създател на модерното тогава производство на камениновите тръби.

Негово дело са майоликите на Ючбунарската църква „Свети Николай“, на Централната Софийска баня и на Синодалната палата.

Централна баня, София
Синодалната палата, София

Вашият коментар