Църквата Свети Спас, Скопие

Църквата Свети Спас или Възнесение Господне

В Скопие има много християнски храмове, но има една църква, която задължително трябва да видите, когато сте там – Църквата Свети Спас или Възнесение Господне. Намира се Старата Скопска Чаршия, близо до крепостта Кале. Църквата е паметник на културата.

Църквата е прикрита зад висока ограда и се влиза през обкована дъбова врата. Първото нещо, което ще видите е вътрешен двор, на който има каменен саркофаг, където са посмъртните останки на българския революционер Гоце Делчев (1872-1903), подарени от българската комунистическа власт на Югославия. Георги Димитров предава урната на Тито през 1946 под натиска на Москва и Белград. Това е дълга история за предателството на българските национални интерес, но няма да пиша за нея. Тук има и музей на Гоце Делчев, но беше затворен и не зная какво има в него.
Думите ми са църквата, която е изключително красива – трикорабна, вкопана, средният кораб е сводест, а стените плоски, покрити с дъски.

Силно енергийно място, красив иконостас и икони

Църквата Свети Спас притежава забележителен иконостас, изключително красива дърворезба и епископски престол. Иконостасът е дълъг 10 м и висок 4,5 м, а в средата, където е поставено разпятието, височината му е 7 м. Направили са го майстори от Дебърската школа – Петър Филипов и Макрий Фръчковски. Иконостасът е довършен през 1825, а в 1867 година са изписани част от престолните икони.

Църквата е вкопана, влизаш приведен и оставаш с огромно възхищение и уважение към хората, които са я строили, изографисали и запазили за нас.

Всеки българин, който минава през Скопие, трябва да я посети.

Вашият коментар