И в Гърция се подаряват мартеници. Първомартенска обредност.

Καλό Μάρτη!
Честит март!

Гърция също се подаряват мартеници

Вече знаем, че подаряването на мартеници не е само наша традиция. Символиката на подаряването е почти идентична в Македония, Румъния и другите ни съседни страни. Не е учудващо, че на 1-ви март и гърците подаряват мартеници и се поздравяват с Καλό Μάρτη!/Честит март!, а мартениците се наричат μαρτ’ς, мартис; μάρτη или μαρτιά.

Гърците не по-малко от нас се радват на пролетната червен-бяла мартеница, а се е случвало на 1 март официалната аеролиния на Гърция „Олимпик“ също да раздава мартеници на всички пристигащи в Атина.

Традицията днес е на 1-ви март в Гърция да се подаряват мартеници предимно на децата за здраве и късмет. Освен изработването и подаряването на мартеници, в страната са запазени и любопитни обичаи като част от първомартенската обредност.

Мартеници/Мартис/Мартия

От 1 до 31 март децата носят на китката си гривна от усукан бял и червен конец. Според традицията мартис/мартия пази лицата на децата от първото пролетно слънце, за да не изгорят. Майките свалят мартеницата в края на март и я окачват на розов храст, за да са румени бузките на децата.

Понякога червено-белия конец се слага на палеца на крака, за да не се спъва собственикът му.

Мартеници се окачват на клоните на дърветата, за да цъфтят, а някъде ги слагат около стомните, за да се запази водата от слънцето и да я държат студена.

Мартениците се носят или до края на март или до появата на първите лястовици, след което ги оставяли на розови храсти, за да ги вземат птиците, за да свият гнездата си. В някои райони носят мартис до Великден.

Мартениците в Гърция се изработват традиционно чрез усукване на червен и бял конец, понякога се добавят малки фигурки или други орнаменти, носят се на ръката и имат същата символика като в другите балкански страни.

Произход на мартис/мартия

Легендите в Гърция разказват, че мартениците/мартис/мартия водят началото си от древна Гърция, по-специално от Елевзинските мистерии, като мистиците използвали връзването на червено-белия конец на дясната си ръка и левия крак като част от тайнствата.

По-късно ритуалът е пренесен от византийците до наши дни.

Други смятат, че този обичай е остатък от древния римски празник Матроналия . На 1 март в Рим се празнува Матроналия , най-важният празник в чест на богинята Юнона (Хера), която понякога се нарича Марциалис , като майка на бог Марс . В този празник римската Матрона), оставяли в храма на богинята своите дарове, обикновено крави и гъски, които се смятали за свещените животни на богинята. На същия ден, жриците домакини запалвали нов свещен огън в храма на Хестия на пазара в Рим, за да почетат както богинята Хестия, така и началото на годината. Римляните също празнували рождения ден на Марс и падането на неговия свещен щит от небето. Този празник символизира обновлението, края на един цикъл и началото на друг.

Каквито и да са историите за произхода на мартеницата/мартис/мартия в Гърция, те имат идентична символика:

  • Чистотата като начин за пречистване, подмладяване за идването на пролетта.
  • Магическа защита за новия сезон и празнуване на идването на пролетта.

Гърците имат и други обичаи свързани с пролетта, за които може да прочетете тук.

Вашият коментар