Да бъдеш бял и червен, да не те гори мартенското слънце

Да бъдеш бял и червен, да не те гори мартенското слънце

Това са си пожелавали навремето, когато са закичвали традиционните мартеници. Изричали са пожелания за здраве и дълъг живот, за плодовитост и изобилие. Традиционните мартеници са се изработвали от усукани памучни или вълнени конци, а основните цветове са бял и червен. Бялото е цвят, символ на чистотата и невинност, на радост и красота. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. 

Гадаене с мартеници

По мартениците, девойките можели да познаят и какъв ще бъде момъкът, за когото ще се омъжат. Когато видят първата лястовица, щъркел или първото цъфнало дръвче, оставят амулета под камък. Махат камъка и поглеждат под него когато слънцето се завърти отново към есен и зима, т.е точно след половин година. Полепналите под мартеницата на девойката мравки показват, че нейният избраник ще е беден, но много работлив. Ако намерят червей, не е добра поличба, момчето няма да се грижи добре за нея.

С мартеницата се свързват следните вярвания и някъде и казват „гадалушка“:

  • Мравките полазили мартеницата вещаят, че годината ще е богата на овце. Ако са полазили по-едри буболечки – много едър добитък ще се роди
  • Закачената на дърво мартеница им осигурява да са румени и здрави през цялата година
  • С хвърлената в реката мартеница, злото ще се оттече и всичко ще върви като по вода
  • По наречения ден от март ще се познае каква година предстои.

Днес мартениците които си подаряваме в началото на месец март, имат същия смисъл за здраве. Закичваме ги със същите думи „Да бъдеш бял и червен“. За изработката им се използват допълнителни мъниста, плат, орнаменти и др., за да се придаде съвременен вид и очарование.

Вижте нашите мартеници с шарени вълнени топчета, дървени мъниста и жълъдови шапчици в магазина ни.

Leave a Reply